Onderweg BerenloopDe mooiste, de snelste, de beste, de leukste, de meest bijzondere. Zondag 5 november liep ik de marathon op Terschelling: de Berenloop. En het was onvergetelijk! Het was de afsluiting van een bijzonder half jaar. Ik viel elf kilo af, leerde mezelf beter kennen en mijn grenzen verleggen. Na mijn 4.10 uur in Wenen in 2014 liep ik nog verschillende marathons, maar nooit meer zo snel als toen. Een snelle tijd of PR is echt niet altijd het belangrijkste, maar ik verloor de afgelopen jaren het plezier in hardlopen. Ik werd langzamer en langzamer. Sinds 2014 had ik er zo’n twaalf kilo aan gevreten en dat begon zich te wreken. Toen ik in april in Dusseldorf 4.33.12 uur liep wist ik het zeker. Dit wilde ik niet meer! Hier beleefde ik geen lol meer aan. In mei ging de knop om. Ik ging afvallen en ik ging mezelf verder uitdagen op hardloopgebied. Onder meer door het lopen van trails.

Lees meer...

Of het heel verstandig is om twee weken voor een marathon nog 30 kilometer te gaan trailen? Geen idee, maar als ik kan kiezen tussen een duurloop op asfalt en lekker uren doorbrengen in het bos, dan is de keus snel gemaakt. En dus stond ik afgelopen zondag om 9.00 uur aan de start van de Viking Outdoor Trailrun in Dieren. Met ongeveer 500 hoogtemeters een nieuw hoogtepunt in mijn prille trailloopbaan.

Lees meer...

Trail DafneVier maanden nadat ik het roer om heb gegooid en besloot dat ik genoeg had van mijn overtollige kilo’s, is mijn eerste doel in zicht: 65 kg. Dat betekent -11 kg minder Dafne. Jarenlang hield ik iedere week mijn gewicht bij. Ik noteerde het, voelde me ellendig en ging gewoon door met leven. In februari stopte ik met bijhouden. De teller stond toen op 76,1 kg.

Lees meer...

Help! Echt groot was mijn voorpret niet toen ik donderdagavond op weg was naar Kookstudio 75 in Wehl. Om eerlijk te zijn keek ik er een beetje tegenop. Het was de eerste avond voor de kookcursus voor gevorderden, maar ik zie mijzelf niet als iemand die zo even de mooiste gerechten op tafel tovert of aan de hand van een aantal ingrediënten het uiteindelijke gerecht al voor zich ziet. Ik heb nog veel te leren, zit ik hier dan wel goed? Mijn angst bleek ongegrond. Ik heb weer een fantastisch leuke avond gehad en ben volop geïnspireerd.

Lees meer...

Nadat ik in maart mijn eerste trail had gelopen op Ameland, had ik de smaak te pakken gekregen. Ik schreef me in voor de Hoge Veluwe Loop (trail 28 kilometer) in oktober en later nog voor NATHAN Montferland Trail (14 kilometer) in september. Als asfaltjunkie is hardlopen over onverharde paden wel een uitdaging. Worstelen door mul zand, boomwortel ontwijken, (hoge) heuvels bedwingen; dat vraagt om een hele andere manier van hardlopen. En dus vond ik het wel een verstandig idee om een trailclinic voor beginners te volgen.

Lees meer...

Hoe bewust ga jij om met wat je eet en wat voor invloed dat heeft op de wereld? Eet jij biologisch, duurzaam, vega of vegan? Ik vind het best een dingetje. Je moet natuurlijk altijd doen wat bij je past en waar je je goed bij voelt, maar waar trek je de grens?

Biologisch eten

Dafne stadslandbouwIn supermarkten worden steeds meer biologische producten verkocht. Een mooie ontwikkeling, maar voor mij persoonlijk betekent dat niet dat ik automatisch kies voor de biologische variant. Wat mij tegenhoudt? In veel gevallen de prijs. Ik vind het prijsverschil met ‘normale’ producten in veel gevallen te groot. En in hoeverre is biologisch echt biologisch? 

Biologische winkel

Ik hoor en lees aan de ene kant verhalen over bestrijdingsmiddelen die in de grond verdwijnen en ook biologische gronden ‘besmetten’. Aan de andere kant wil ik de claims van producten graag geloven. Hoe ik dan toch mijn steentje bijdraag? Door toch met enige regelmaat naar de biologische winkel te gaan en voor bepaalde producten wel voor de biologische variant te kiezen. 

Hoe duurzaam ben ik?

Ik ben me de laatste tijd wel steeds meer bewust van het feit dat mijn aardbeitjes uit Egypte een lange weg af moeten leggen voordat ze in mijn kwark belanden. Om maar een voorbeeld te noemen. En dat terwijl de Hollandse aardbeien ook prima zijn. Alleen zijn die maar een bepaald deel van het jaar verkrijgbaar. Op het gebied van duurzaamheid draag ik onder meer mijn steentje bij door groente uit het seizoen te kiezen. Mooier nog: door mijn groente lokaal te kopen. In Arnhem zijn er gelukkig plekken waar dat kan. En dan mag je het nog zelf uit de grond halen ook. 

Vergroten bewustzijn

Groente stadslandbouwIk vind dat een goede manier om me bewuster te worden van waar groenten vandaan komen, in welke tijd van het jaar ze groeien en vooral hoe het groeit. Jaren geleden heb ik groentetassen gehad. Dan stond er elke week een tas met groente klaar en at ik grotendeels ook van de seizoenen. Eigenlijk wil ik dit wel weer aanschaffen, maar ben in Arnhem nog een beetje zoekende naar de aanbieder die het beste bij mij past. De ene keer zijn de ophaaldagen niet handig, de andere keer is het toch net iets te ver weg. Maar dit staat nog wel hoog op mijn lijstje. 

Vega of vegan

De laatste tijd ben ik me ook steeds meer gaan verdiepen in vegetarisch en veganistisch eten. Laat ik bij voorbaat eerlijk zeggen dat ik nooit 100% vega of vegan kan en wil zijn. Ik hou teveel van mijn eitjes en een stuk vlees of vis op z’n tijd. Toch schaf ik steeds vaker kookboeken aan over vega of vegan. Waarom? Omdat de ingrediënten en soorten gerechten mij aanspreken. En je door het maken van deze gerechten onbewust vega(n) eet en bijvoorbeeld vlees niet eens mist in je gerechten. Dit is voor mij een goede tussenweg om toch een steentje bij te dragen aan het verminderen van de negatieve gevolgen van het eten van dierlijke producten. 

Facebookgroepen volgen

Ik volg een aantal groepen op Facebook over met name vegan eten en daar leer ik best veel van.  Wat bij mij wel het ene oor ingaat en het andere heel snel weer uit, is al die mensen die zeggen: ik heb de docu What the Health (over de gezondheidseffecten van vlees- en zuivelconsumptie) gezien   en ben gelijk vegan geworden. Kijk, daar geloof ik niet zo in. Als jij van de ene op de andere dag je levensstijl zo omgooit, dat kan niet goed gaan. Als je geen vlees of zuivel eet dan moet je er wel goed op letten dat je al je noodzakelijke voedingsstoffen (die je normaal uit vlees of zuivel) haalt vervangt. En dat kan als leek best lastig zijn. En of iedereen zich dit realiseert?  

En jij? Hoe bewust ben jij bezig met eten? Eet je biologisch, duurzaam, vega of vegan?

Ik ben nu drie maanden bezig met afvallen. En de resultaten mogen er zijn! Ik ben inmiddels 6,8 kg afgevallen. Het is voor mijn omgeving inmiddels goed zichtbaar en iedereen vraagt hoe ik het doe. Streng dieet? Calorieën tellen? Mijn geheim: niet meer vreten. 

Extra kilo’s

Ik sport vijf keer in de week, eet best gezond, maar toch had ik overgewicht. Voor collega’s, clubgenoten, familie en vrienden én voor mezelf (hoewel ik natuurlijk weet hoe het komt) moeilijk te rijmen. Sportief en gezond eten en dan toch wat extra kilo’s meeslepen. Ik voelde me er zelf ook niet lekker bij (kleren zaten strak, hardlopen ging minder goed, had weinig energie), dus de knop moest om. En tot dusver gaat het goed. Helaas niet (meer) zo hard als ik zou willen en dat blijft nog wel een gevecht. Ik wil mezelf niet uithongeren en gewoon sportieve prestaties blijven leveren.

Focus op gewicht

Na drie weken stond ik afgelopen week weer op de weegschaal bij Gitte van Kies-Gezond die mij helpt om op een goede manier van mijn kilo’s af te komen. In gewicht was ik slechts 0,8kg afgevallen, mijn vetmassa is afgenomen van 39,1% tot 33,3% én mijn stofwisselingsleeftijd is nog verder gezakt (van 54 naar 43). Ik ben nog steeds gefocust op het gewicht en ben dan bijna blind voor de andere resultaten, maar gelukkig is Gitte er die aangeeft dat ik op de goede weg ben. Ik wil het liefste nog 7 kilo kwijt, maar daar zal ik langer voor nodig hebben dan drie maanden. Mei 2018 heb ik als streefdatum, dus ik lig goed op schema. 

Eerlijk zijn

Vanaf het moment dat ik aan de buitenwereld heb laten weten dat ik aan het afvallen ben, ben ik ook open en eerlijk over de reden van mijn overtollige kilo’s. En dat helpt. Door erover te praten ben je je keer op keer bewust van het feit dat je dit niet meer wilt, dat je je er alleen meer slechter door gaat voelen en in een neerwaartse spiraal komt. Om je een idee te geven van de ‘smoesjes’ die ik gebruikte zet ik er vijf voor je op een rij. 

1. ‘Ik heb zin in koffie.’ 
Als we met de auto onderweg waren van of naar familie, vrienden of wat dan ook, even stoppen bij het tankstation voor koffie. Maar eigenlijk werd er door mij nooit alleen maar een kop koffie afgerekend, er lag altijd een muffin, stroopwafel of gevulde koek naast. Of nog een mooie: in een restaurant altijd koffie nemen omdat je er dan een koekje bij krijgt ...

2. ‘Ik moet echt even iets eten.’
In het aandikken van mijn ‘hongergevoel’ was ik ook een held.  Mijn hongergevoel had dan nooit iets te maken met een rammelende maag, maar altijd met de drang naar vreten. 

3. ‘Ik heb niet zo’n trek in avondeten.’ 
Nee, gek is dat als je net een paar uur eerder jezelf te buiten bent gegaan aan een rol koekjes en een grote rol Smarties. Maar ja, dat ga ik natuurlijk niet zeggen. Dus dan is het: ik voel me niet zo lekker

4. ‘Hier tanken is makkelijker.’
Tanken deed ik zo min mogelijk bij onbemande tankstations. Nee, altijd liep ik naar binnen om te betalen. En nooit liep ik naar buiten met alleen het bonnetje. Op de een of andere manier zaten er in mijn linkerhand altijd één of twee repen of koeken.  

5. ‘De 1e van de maand is een mooie datum om te beginnen.’
En laat het nou net steeds ergens halverwege de maand zijn als ik dit dacht. Tegen de tijd dat het de eerste van de maand was, was ik mijn ‘goede voornemen’ allang weer vergeten en bleef ik maar hangen in mijn vicieuze cirkel.

Altijd bezig met eten

Als eten je leven beheerst, dan ga je gekke dingen doen. Het gedrag is wel een beetje te vergelijken met dat van alcoholisten of drugsverslaafden. In mijn geval was ik altijd bezig met eten, altijd aan het bedenken waar ik wat kon eten en ik wilde altijd meer. Voor mij moet het altijd meer zijn en eten tot je over je grens bent. En nu … nu doe ik dit al drie maanden niet meer. Zo van de een op de andere dag. Hoe dat kan? Ik denk  dat daar mijn prestatiedrang om de hoek komt kijken. In mei ben ik met Gitte begonnen en hebben we een doel gesteld. Mijn prestatiedrang om dat doel te bereiken wint het dan van mijn ‘vreetzucht’. 

Het gevaar

Maar daarin schuilt ook gevaar. Nu ik minder snel afval dan voorheen merk ik dat ik sneller wil vervallen in oud gedrag en mezelf weer meer eten toesta. Het zijn geen vreetpartijen, maar ik neem wel weer wat vaker toastjes, alcohol of een minder gezond tussendoortje. Helemaal niets mis mee, maar ik moet er wel voor waken dat ik weer teveel calorieën naar binnen werk. Wat dat betreft werkt het beter als ik streng voor mezelf ben en duidelijke regels stel. Eigenlijk hetzelfde met snoepen. Als je geen snoepje neemt is er niets aan de hand, maar zodra je er eentje hebt genomen ...            

Woon je in de buurt van Arnhem en ben je benieuwd naar jouw eetpatroon? Op de website van Kies-Gezond kun je een eetdagboek downloaden. Houd dit dagboek zeven dagen bij, stuur het terug en dan ontvang je van Gitte een gratis voedingsanalyse.