Kwark met fruit. Dat was tot twee maanden geleden op werkdagen mijn ontbijt. Dag na dag. Toen ik in mei begon met afvallen, was een van de aandachtspunten gevarieerder ontbijten. Smoothies, pannenkoekjes met banaan, plantaardige yoghurt, havermout, teff; de mogelijkheden zijn legio. Maar waar ik echt fan van ben (geworden), is overnight oats.

Klaar in vijf minuten

Ik ben van het praktische soort. Om 5.45 uur in de ochtend ga ik geen smoothies staan maken of acai bowls of wat dan ook. Binnen vijf minuten moet ik mijn ontbijt klaar hebben om mee te nemen naar mijn werk. Overnight oats zijn daar perfect voor. De avond van tevoren maak je dit in vijf minuten klaar en de volgende ochtend pak je het zo uit de koelkast. Nog wat fruit of noten toevoegen en klaar. 

De voordelen van havermout

Havermout is ideaal om mee te ontbijten. Waarom? De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, dus geen pieken in je energie. Daarnaast bevat het veel oplosbare vezels die zorgen dat je lang een vol gevoel houdt. En havermout is ook rijk aan eiwit, vitaminen en mineralen. Klinkt goed toch? Onderstaand recept is echt mijn favoriet! Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden en of je wellicht nog variatietips hebt voor overnight oats.

Overnight oatsRecept overnight oats

Aantal personen: 2

Ingrediënten 

50 gr havervlokken
2 el chiazaad
2 el lijnzaad
3 el rozijnen
1 el kaneel
400 ml amandelmelk

Bereidingswijze

Meng de havervlokken, chiazaad, lijnzaad, rozijnen en kaneel. 
Voeg amandelmelk toe.
Laat een nachtje staan in de koelkast.
De volgende ochtend kun je bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen, banaan of walnoten toevoegen.

Eet smakelijk!

Op doordeweekse (werk)dagen heb ik geen zin en tijd om uitgebreid in de keuken te staan en om culinaire hoogstandjes te maken. Gelukkig zijn er genoeg gerechten te verzinnen die eenvoudig, lekker en voedzaam zijn. Wat dacht je van ratatouille met een visburger?

Lees meer...

Er zijn van die dagen dat ik weinig zin heb om te koken. Om te voorkomen dat ik een pizza in de oven ga schuiven (niets mis mee, maar een van mijn goede voornemens is om weer wat gezonder te eten), heb ik altijd wat makkelijke recepten achter de hand.

Een daarvan is de stamppot met zoete aardappel, rucola, chorizo en geitenkaas. En voor de liefhebber met nog wat pijnboompitjes! Het fijne van dit recept is dat je er eigenlijk van kunt maken wat je zelf wilt. Mislukken kan niet. Dit recept is ook ideaal voor als je een keer alleen eet. Koken op maat dus eigenlijk. De onderstaande hoeveelheden zijn slechts een richtlijn. Ga gewoon zelf eens variëren om jouw ideale smaakcombinatie te krijgen. Neem de aardappelpuree als basis en gooi er een keer wat meer rucola en zongedroogde tomaten bij, of vervang de chorizo door lamsworstjes. 

Stamppot zoete aardappel, rucola, geitenkaas, chorizo

Stamppot rucolaAantal personen: 2

Ingrediënten
500 gram zoete aardappel
80 gram rucola
125 gram chorizo
75 gram geitenkaas
10 zongedroogde tomaten
zout en peper
eventueel wat (kook)room

Bereidingswijze

  • Schil de zoete aardappelen, snij deze in blokjes en kook de aardappelen in 12 minuten gaar.
  • Snij de chorizo in kleine stukjes en bak deze in de koekenpan.
  • Snij de zongedroogde tomaten in stukken.
  • Als de zoete aardappelen gaar zijn, giet je het water af en stamp je de aardappelen.
  • Wil je een beetje romige puree dan kun je wat (kook)room toevoegen.
  • Voeg de chorizo, zongedroogde tomaten en rucola toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg voor serveren de geitenkaas toe.

Tips

  • Voeg wat pijnboompitten toe.
  • Vervang de chorizo door lamsworstjes, al dan niet in stukken

Voor pompoensoep kun je me altijd wakker maken! Gedurende het seizoen heb ik altijd wel een voorraadje liggen. Ik sla eens in de zoveel tijd ‘groot’ in bij een landwinkel bij ons in de buurt. Dit is misschien wel de enige groente waarbij het echt lukt om dit consequent lokaal te kopen. Mijn streven is om dit voor zoveel mogelijk groenten te doen, maar daar wordt aan gewerkt (zullen we maar zeggen).

Terug naar de soep. Het leuke van dit recept is dat je de pompoen niet kookt, maar in de oven laat garen. Ik ben er wel een fan van om de oven te gebruiken. Zo geef je de soep net iets extra’s. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden: hieronder vind je mijn recept.

Pompoensoep met kokos en chilipeper

Voor 4 personen

Ingrediënten
1 flespompoen
200 gr wortel
2 rode uien
2 tenen knoflook
1 liter groentebouillon
2 dl kokosmelk
1 tl chilivlokken
1 theelepel oregano
zout en peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schil de flespompoen, snijd doormidden, verwijder de pitten en de vezels en snijd in stukken van 2 centimeter.
  • Snijd de wortelen in stukken van 1,5 centimeter.
  • Leg de stukken pompoen en wortel op de bakplaat en rooster ze in 15 minuten.
  • Neem de bakplaat uit de oven, voeg de chilipeper, knoflook en ui toe en rooster nog 10 minuten.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Zet het vuur laag, voeg de kokosmelk toe en verwarm de bouillon nog een paar minuten door.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Doe de pompoen, wortel, ui, knoflook en chilipeper in een blender en voeg de bouillon met kokosmelk toe.
  • Meng alles tot een egaal geheel.
  • Voeg de oregano toe.
  • Voeg zout en peper (naar smaak) toe.

Eet smakelijk!

Wil je toch een ander soepje proberen?

Gazpacho met watermeloen, tomaten en ricotta
Italiaanse bruiloftssoep
Maïssoep met avocado
Pittige wortelsoep curry, gember en appel
Gazpacho

Sauzen en smaakmakersIk maak de laatste tijd steeds meer zelf, maar sauzen koop ik nog kant-en-klaar. Nu ik het kookboek Sauzen en smaakmakers in huis heb komt daar verandering in. Te beginnen met mangochutney! 

Lees meer...

gazpacho

Naast bakken is het maken van soep een van de dingen die ik graag en veel doe. Hoewel het seizoen voor pompoensoep weer bijna is 'losgebarsten', ben ik toch wel erg blij met deze nazomer en het feit dat ik daarom nog regelmatig gazpacho kan maken. Ik maak altijd een behoorlijke hoeveelheid zodat ik er een aantal dagen van kan eten. Hoe langer de gazpacho staat hoe beter! Dit recept is echt het allersimpelste recept dat je kunt bedenken. Ik had nooit gedacht dat de combinatie van watermeloen en tomaat zo lekker kon zijn. Mocht je na het maken van deze gazpacho nou de smaak te pakken hebben dan vind je op mijn andere blog Tijd voor soep nog meer recepten. 

Lees meer...


Soms vallen werk en hobby mooi samen. Onlangs mocht ik voor de huis-aan-huiskrant Arnhemse Koerier Saakje Vissser interviewen over haar boek Saakje's Zoete Bakboek. Hoe leuk is het om met een stadsgenoot te praten over bakken en het maken van een eigen kookboek. Naast een deel uit het interview mag ik Saakje's recept voor oranjekoek met jullie delen. Niet alleen één van mijn favorieten, maar ook van Saakje.

Lees meer...