Iedere ochtend neem ik me voor om minimaal 1,5 liter water te gaan drinken die dag, maar vaak moet ik aan het einde van de dag constateren dat ik het weer niet gehaald heb.
Op dagen dat ik sport kom ik dichter in de buurt, maar dan red ik het ook nog maar net. Ik heb weleens discussies met mensen over dit onderwerp die beweren dan dat je niet per se 1,5 liter water hoeft te drinken, maar dat de hoeveelheid vocht ook te halen is uit thee of koffie. Hoe zit het nou precies?

 

Schat aan informatie

Wie op Google kijkt ziet een schat aan informatie over het drinken van water, maar wat is waar en wat niet? Eerst maar eens een kijkje nemen in het boek de Voedingspiramide van Louise Witteman en Mirjam Bakker-van Dam die nog op mijn bureau ligt voor een andere blog voor deze site. “Bij een gezonde voeding volgens de voedingspiramide is 1000 tot 1500 ml drinkvocht (water en (kruiden)thee) per dag voldoende,” schrijven zij. Wie gevarieerd eet  kan dus met water en thee de benodigde hoeveelheid binnen krijgen. Kijk, dan haal ik het weer wel, als ik mijzelf dagelijks blijf ‘dwingen’ om minimaal een pot thee te drinken!
Weet jij overigens hoeveel vocht we dagelijks verliezen via ontlasting, urine, zweet (en zelfs) adem? Twee tot drie liter! Gelukkig halen we niet alleen het noodzakelijke vocht uit water en thee, maar zijn groente, fruit en melkproducten ook voedingsmiddelen die veel vocht bevatten.

 

Water voor de nieren

Ook in het boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh wordt ingegaan op het onderwerp water. In dit boek wordt ook het belang van het voldoende drinken van water onderstreept, vooral vanwege de nieren. “Hoe meer water je drinkt, hoe meer water er langs de nieren moet passeren. Voldoende waterpassage zorgt ervoor dat de duizenden kilometers aan haarfijne vaten en vatenkluwens in onze nieren voldoende uitzetten (omdat ze gevuld zijn met meer vocht), zodat deze nieren minder snel beschadigd worden. Extra water zorgt er bovendien voor dat de nieren volop het bloed kunnen filteren. Water smeert de nieren dus zoals olie een machine smeert,” aldus Kris Verburgh.
Ook hart- en bloedvaten zijn overigens gebaat bij voldoende vocht! Volgens het boek hebben we twee liter vocht per dag nodig, in de vorm van dranken. Hoe vroeger je hiermee op de dag begint hoe beter. Drink je een kwartier voor het ontbijt twee glazen water dan kunnen de nieren hun filtercapaciteiten opdrijven en spoel je daarnaast het spijsverteringskanaal uit.

 

Voorkom dat je dorst krijgt

Maar hoe weet je nou of je voldoende hebt gedronken? Dit kun je zien aan de kleur van je urine. Is deze donker dan betekent dat dat je te weinig vocht hebt gedronken. Voorkom dat je dorst krijgt. Op het moment dat je lichaam dat signaal geeft, betekent dat dat je al een tekort  van 1,5 liter vocht hebt en dat het lichaam uit begint te drogen! Weet je trouwens uit hoeveel procent water ons lichaam bestaat? Bij mannen is dat rond de 65% en bij vrouwen ligt dit iets lager, rond de 50%. Het verschil in deze percentages is te verklaren door het feit dat vrouwen over het algemeen meer vet hebben dan mannen en vetweefsel bevat geen vocht. Nog een laatste weetje. Zo’n 65% van het vocht zit in cellen en weefsels, de rest in de ruimtes tussen de cellen en in het bloed.