Hoe vul jij het gemis van georganiseerde (trail)loopjes op? Behoor jij tot de categorie die zich inschrijft voor virtuele loopjes? Train je gewoon lekker voor jezelf door? Of heb je een andere uitdaging gevonden? Ik reken mezelf tot deze laatste categorie. Sinds mei zijn Hans en ik ‘verslaafd’ geraakt aan de ‘waypointchallenge’. In oktober stopte de eerste versie van de Viking Waypointchallenge, maar gelukkig is Viking Adventure Sports op 1 november gestart met een nieuwe ronde. We mogen weer!

Het principe is eigenlijk heel simpel. Er zijn in verschillende gebieden in Nederland waypoints uitgezet. Iedereen die zich heeft ingeschreven krijgt een lijst met 250 waypoints/coördinaten. Vervolgens is het aan jou om te navigeren naar deze waypoints door zelf een route te maken. Zodra je bij de waypoints bent, maak je een foto van deze plek met daarop jezelf of je mascottes. De waypoints ‘log’ je via een spreadsheet en door de foto’s te uploaden via Facebook of Strava. Omdat we het na de eerste editie een beetje zat waren om steeds selfies te maken bij waypoints, hebben we nu mascottes: Vik en Ing, twee Playmobilpoppetjes in Vikingthema die handig zijn om mee te nemen in je trailvest en wel tegen een stootje kunnen. Overigens hebben we wel voor de zekerheid reservepoppetjes besteld, want iets zegt me dat Vik en Ing elkaar weleens zat worden en een van twee ervandoor gaat ????

Route maken via afstandmeten.nl

Kampina, Dwingelderveld, Posbank, Loenen, Berg en Dal, Aalten, Ommen, Sallandse Heuvelrug, Swalmen, Texel; het zijn enkele van de plekken waar Hans en ik de komende maanden op waypointjacht gaan. Voordat je op pad kunt gaan, moet je wel een route met waypoints hebben. De route met waypoints laad ik op mijn Garmin Fenix 6 pro. Het horloge geeft een seintje als we bij een waypoint komen. Het maken van de routes vraagt wel even wat tijd en oefening. Ieder zal zijn eigen programma’s en methodes hebben, maar Hans en ik doen het als volgt. In My Maps van Google laden we de waypoints in. Vervolgens gaan we op het tweede scherm via afstandmeten.nl een route bouwen. Allereerst zoeken we een startpunt waar we de auto kunnen parkeren (en waar we bij voorkeur in de buurt zitten van een restaurant zodat we naderhand kunnen lunchen, als de horeca open is natuurlijk). Vanuit daar maken we een route. Als deze klaar is (de gewenste afstand heeft én langs alle waypoints komt) dan importeren we de route in Garmin Connect en daar voegen we de waypoints toe. Tijdens de eerste Waypointchallenge hebben Hans en ik veel nieuwe hardloopgebieden ontdekt; Schoorl, de Waterleidingduinen, Maasduinen, Burg-Haamstede. De ene keer gingen we op een dag heen en weer, een ander moment maakten we er een weekendje weg van. Nu er geen georganiseerde loopjes zijn en ik ook niet specifiek ergens naartoe train, is de waypointchallenge een goede manier om gemotiveerd te blijven en toch mijn afstanden op te bouwen. En natuurlijk zit er ook een stukje competitie aan vast. Je wilt toch alle waypoints afgevinkt hebben.

Tips voor de waypointchallenge

Tot slot nog een waarschuwing voor iedereen voor wie dit de eerste waypointchallenge is: blijf alert. Wij hebben een aantal keer gehad dat het met het synchroniseren niet helemaal goed ging en dat we voorbij twee waypoints liepen of dat we bij één coördinaat dachten dat we er waren, maar niet herkenden wat we moesten fotograferen. Zo hebben we in de eerste serie een aantal waypoints gemist. Bestudeer de route van tevoren, kijk waar de waypoints ongeveer liggen, check bij twijfel je telefoon. Voer desnoods de coördinaten even opnieuw in op je telefoon om te checken of je echt wel goed zit. En last but not least: houd rekening met extra (kilo)meters. Hans en ik hadden in natuurgebied Kampina een route uitgezet en kwamen twee keer voor een bordje ‘verboden toegang’ te staan. Dat betekende de route omgooien. Ik zie op mijn horloge waar andere paden lopen, maar heb je geen kaart op je horloge, dan kun je ook via … de paden bekijken. Wij respecteren zo veel mogelijk de natuur, dus niet lopen op plekken waar dat niet mag. Natuurlijk zijn wij ook niet roomser dan de Paus en gebeurt het echt wel een keer dat we ons een weg banen door struiken, maar bij twijfel blijven we op het pad. Tijdens een navigatiefoutje liepen we een keer heel dicht langs zwijnen die erg onrustig waren en dat was geen pretje.


Wil je meer weten over de Viking Waypointchallenge? Je mag me altijd vragen stellen door een berichtje te sturen via Facebook of Instagram. Of kijk op de website van Viking Adventure Sports