Plannen, plannen, plannen. Het is, in mijn ogen, een van de belangrijkste randvoorwaarden om gezond te eten. In aanloop naar mijn paleo experiment heb ik boodschappen voor de hele week in huis gehaald en daar heb ik nu profijt van! Ik bereid iedere dag mijn ontbijt en lunch voor en kijk ’s morgens of ik echt alles in huis heb voor de avondmaaltijd. Ik kom veel minder in de supermarkt gedurende de week en stel mezelf dus ook niet bloot aan verleidingen. Dag 2 van mijn paleo experiment verliep even vlekkeloos als dag 1. Ik bleek alleen geen spinazie meer in huis te hebben voor een omelet en heb dus gerechten omgewisseld en waagde me aan de chocoladesmoothie.
Met een plastic tas vol bakjes, eentje voor ontbijt, de ander voor de soep, de derde voor de lunch en dan is er ook nog een bakje met mijn notenmix, vertrek ik vandaag naar mijn werk. Mijn eerste dag paleo en ik ben goed voorbereid! De komende drie weken ga ik kijken in hoeverre paleo bij mij past. Ik doe dit aan de hand van het 21 dagen paleo menu van Evert Berkelaar. Het menu is gebaseerd op 2000 kcal. Mijn grootste zorg is niet of ik paleo ‘vol zal houden’, maar vooral of ik van deze hoeveelheid calorieën kan leven. Het lijkt allemaal zo weinig! En hoe doe ik dat met sporten?
Lekker makkelijk voor mij dat paleo, mailt mijn collega. Ik ga dinsdag bij haar op bezoek en weet dat de kans groot is dat ze me iets lekkers voor gaat zetten bij de koffie. Hoe verleidelijk het ook is, het is dan de tweede dag van mijn paleo experiment van drie weken en ik wil niet dan al ‘zwichten’. Vooraf waarschuwen leek me daarom een wijs besluit! Paleo eten is voor mij geen wet van meden en perzen, maar als ik iets doe dan wil ik het ook goed doen en daarom laat ik de komende drie weken het gebak, het vrijdagse kroketje en mijn schaal yoghurt met fruit als ontbijt voor wat het is.
Albert Heijn en het Voedingscentrum zijn gestart met een actie tegen voedselverspilling. Door het uitdelen van 1 miljoen eetmaatjes, een maatbeker om de juiste hoeveelheid pasta en rijst in af te meten, willen ze de voedselverspilling terugdringen. Ik zet mijn vraagtekens bij deze actie en verwacht dat van die 1 miljoen maatbekers er 900.000 in een keukenkastje verdwijnen en nooit het daglicht zien.
Als je toch iets tegen voedselverspilling wilt doen, steun dan, net als ik, Kromkommer. Ik ben met ingang van vandaag een gekke groente held. En ik ben er trots op!
Wat een inspirerende dag was het zaterdag! Tweehonderd ‘food passionistas’, waaronder ik, waren naar Den Haag gekomen voor het Food Passionistas Event, georganiseerd door Green Passion. Gedurende de dag waren er allerlei workshops, kon je een kijkje nemen bij de diverse stands, was er een lekkere (en verantwoorde) lunch en was er gelegenheid om met ‘foodies’ van gedachten te wisselen. Een van de workshops die ik deze dag heel graag wilde volgen was Paleolitische (oer)voeding van Annette van der Heijden, orthomoleculair kPNI therapeut.