Kwark met muesli. Soms met een banaan of wat blauwe bessen. Op werkdagen is dit standaard mijn ontbijt. Hoe zeer ik ook mijn best doe om hier wat afwisseling in te brengen; weinig resultaat tot dusver. In dit Corona-tijdperk vind ik gezond en gevarieerd eten nog belangrijker dan voorheen. Geen tijd en te veel moeite waren voor mij twee ‘smoezen’ die me weerhielden van het maken van een ander ontbijt.

Smoothiebowl

Wekelijks hebben wij van de biologisch-dynamische boerderij De Horsterhof uit Duiven een groentepakket. We eten wat groente betreft dus echt lokaal én met de seizoenen! Een groot voordeel is dat je groente eet die je anders nooit zou kopen, zoals koolrabi, raapsteel en knolselderij. 

Ik beken: fruit eten is niet mijn sterkste punt. Niet omdat ik het niet lust, maar op de een of andere manier schiet het er altijd bij in. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om toch je dagelijkse portie binnen te krijgen. Ik maak graag smoothies en eet ‘s ochtends bijna altijd kwark met fruit zoals een banaan, aardbeien of blauwe bessen. Op dagen dat ik in de ochtenduren geen fruit eet, probeer ik dit in vloeibare vorm binnen te krijgen. Mijn nieuwste ontdekking: een sapje van watermeloen, aardbei en citroen. Gelukkiger kun je me momenteel niet maken!

Kwark met fruit. Dat was tot twee maanden geleden op werkdagen mijn ontbijt. Dag na dag. Toen ik in mei begon met afvallen, was een van de aandachtspunten gevarieerder ontbijten. Smoothies, pannenkoekjes met banaan, plantaardige yoghurt, havermout, teff; de mogelijkheden zijn legio. Maar waar ik echt fan van ben (geworden), is overnight oats.

Op doordeweekse (werk)dagen heb ik geen zin en tijd om uitgebreid in de keuken te staan en om culinaire hoogstandjes te maken. Gelukkig zijn er genoeg gerechten te verzinnen die eenvoudig, lekker en voedzaam zijn. Wat dacht je van ratatouille met een visburger?

Er zijn van die dagen dat ik weinig zin heb om te koken. Om te voorkomen dat ik een pizza in de oven ga schuiven (niets mis mee, maar een van mijn goede voornemens is om weer wat gezonder te eten), heb ik altijd wat makkelijke recepten achter de hand.

Een daarvan is de stamppot met zoete aardappel, rucola, chorizo en geitenkaas. En voor de liefhebber met nog wat pijnboompitjes! Het fijne van dit recept is dat je er eigenlijk van kunt maken wat je zelf wilt. Mislukken kan niet. Dit recept is ook ideaal voor als je een keer alleen eet. Koken op maat dus eigenlijk. De onderstaande hoeveelheden zijn slechts een richtlijn. Ga gewoon zelf eens variëren om jouw ideale smaakcombinatie te krijgen. Neem de aardappelpuree als basis en gooi er een keer wat meer rucola en zongedroogde tomaten bij, of vervang de chorizo door lamsworstjes. 

Voor pompoensoep kun je me altijd wakker maken! Gedurende het seizoen heb ik altijd wel een voorraadje liggen. Ik sla eens in de zoveel tijd ‘groot’ in bij een landwinkel bij ons in de buurt. Dit is misschien wel de enige groente waarbij het echt lukt om dit consequent lokaal te kopen. Mijn streven is om dit voor zoveel mogelijk groenten te doen, maar daar wordt aan gewerkt (zullen we maar zeggen).

Terug naar de soep. Het leuke van dit recept is dat je de pompoen niet kookt, maar in de oven laat garen. Ik ben er wel een fan van om de oven te gebruiken. Zo geef je de soep net iets extra’s. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden: hieronder vind je mijn recept.