Het moest anders dan anders dit jaar. Geen kant-en-klare verjaardagstaart uit de winkel, maar zelf bakken. En dan geen taarten met een lading suiker er in. Raw taarten zouden het gaan worden, maar wat voor soort?
Een oproepje via Facebook in de groep De Wow in Rauw leverde een groot aantal tips op. Ik noteerde ze allemaal, want de een zag er nog lekkerder uit dan de ander. Twee taarten sprongen er echt uit en die zou ik mijn gasten voor gaan zetten.




Mangotaart en aardbeien-cheesecake

Mangotaart en zuivelvrije aardbeien-cheesecake. Dat moest het gaan worden. Omdat het nieuwe recepten waren wilde ik eerst wel een keer proef gaan bakken om te kijken of ik dit mijn gasten voor kon zetten. Ik begon met de zuivelvrije aardbeien-cheesecake, een recept van Dayenne’s foodblog. Het weken van de noten moet je even van tevoren doen, maar eenmaal aan de slag gaat het best snel. Hetzelfde geldt voor de mangotaart. Dit recept kreeg ik via Raw Asta.


Bakken kan ook anders

Mijn verjaardag is inmiddels achter de rug en de taarten vielen in de smaak! Manlief maakte zelfs nog opnieuw de mangotaart als traktatie op z'n werk. Naast het feit dat ik zelf graag bewust wil 'snoepen', hoop ik op deze manier ook mensen in mijn omgeving in te laten zien dat er ook best alternatieven zijn als het gaat om taart. En nu aan de slag! Ik hoor het graag als jullie een van de onderstaande recepten hebben gemaakt! 

 

Zuivelvrije aardbeien-cheesecake

Ingrediënten (voor een kleine springvorm van 18 cm = 12 personen)
Bodem
• 50 gr rauwe amandelen (paar uur geweekt in water)
• 50 gr rauwe hazelnoten (paar uur geweekt in water)
• 3 el rauwe cacaopoeder
• 150 gr verse dadels (ontpit)

Vulling (de ‘cheese’ laag)

• 100 gr kokosolie
• 300 gr rauwe cashewnoten (paar uur geweekt in water)
• sap en rasp van 2 biologische citroenen
• merg van 1 vanillepeul
• 120 gr honing

Topping
• doosje bevroren aardbeien
• 2 el honing


Hoe maak je het
Bodem
• bedek de bodem van de springvorm met bakpapier
• spoel de geweekte amandelen en hazelnoten af in een vergiet en hak ze vervolgens fijn in de keukenmachine
• voeg de dadels (ontpit) en de rauwe cacaopoeder toe en mix tot een mooi ‘deeg’
• bedek de bodem van de springvorm met het ‘deeg’ (omdat het deeg wat plakkerig is, is het handig je handen een beetje nat te maken, of de bolle kant van de lepel te gebruiken)

Vulling (de ‘cheese’ laag)

• hak vervolgens de geweekte cashewnoten fijn in de keukenmachine (wel eerst even afspoelen!)
• voeg vervolgens de kokosolie, honing, de vanille en het sap/rasp van de citroenen toe
• mix het geheel tot een gladde, romige massa
• giet de vulling in de vorm en verdeel over de bodem

Topping
• meng de bevroren aardbeien met de honing in de keukenmachine tot een puree
• giet de puree in de vorm en verdeel over de vulling

Tot slot
• zet de taart in de vriezer om op te stijven en zet hem voor gebruik in de koelkast (de ideale temperatuur is eigenlijk tussen vriezer en koelkast in)


Mango taart

 

Bodem

  • 2 cup paranoten
  • ½ cup rozijnen of Medjool dadels
  • Paar korreltjes zeezout
  • Klein beetje vanille
  • 2-3 el water of meer (beslag moet goed kunnen plakken bij elkaar)


Maal de paranoten in de keukenmachine. Voeg de rest toe en draai tot een korrelige plakkerige massa. Druk deze massa in een 20 cm brede taartvorm goed aan om een taartboden te creëren. Zet nu opzij.


Citroenvulling

  • 2 cup cashewnotenmeel (of maal ze fijn in je keukenmachine)
  • Paar korreltjes zeezout en vanille
  • ½ cup water
  • ½ cup gesmolten kokosolie
  • 5 el bio citroensap
  • Rasp van de schil van 3 bio citroenen
  • 4 tl honing


Zet alle ingrediënten in een keukenmachine en verpulver alles tot een gladde massa. Schep deze in een taartvorm bovenop de bodem. Zet nu de taart in een vriezer voor minstens ½ uur om de citroenvulling te laten opstijven.


Mango glazuur

  • 450 gr. Vers gesneden mango
  • 3 el gesmolten kokosolie
  • ½ tl honing


Vermaal de mango in de keukenmachine met kokosolie en honing tot een gladde massa en giet deze op de opgesteven citroenvulling. Zet de taart in de koelkast en laat minstens 3 uur opstijven. Versier eventueel met kokosrasp of naar je eigen smaak.