Jongens, jongens, wat heb ik vrijdag lekker gegeten bij De Nieuwe Winkel in Nijmegen. By far het beste en leukste restaurant waar ik ooit ben geweest.
Wat mij betreft verdienen ze een ster! Of nee, doe toch maar niet. Laat het nog maar even lekker zijn zoals het is en druk er maar geen stempel op. Nu is het (nog) lekker ongedwongen, zonder opsmuk en met tijd voor een praatje met de gasten.

 

Vast menu

Bij toeval kwamen we, al zoekende op het wereldwijde web, uit bij De Nieuwe Winkel. In eerste instantie stond ik nog een beetje in dubio of ik hier wilde gaan eten, maar toen ik eenmaal de foto’s van de gerechten zag op de website van het restaurant, was ik verkocht. Dit ging het worden! De reservering werd gemaakt en vrijdagavond 18.30 uur stonden we voor de deur. We waren een van de eerste gasten, maar dat had als voordeel dat we nog volop keus hadden als het ging om het uitzoeken van een tafeltje.
Helemaal achterin de zaak nestelden we ons op de bank. Wat een fijn plekje. De Nieuwe Winkel werkt met een vast menu (voor 42 euro) met twee kleine voorafjes. Vervolgens heb je qua voor-, hoofd- en nagerecht steeds twee keuzes. Kun je niet kiezen dan bestaat de mogelijkheid om voor 10 euro meer alles van de kaart te gaan eten. Je krijgt de gerechten dan in iets kleinere porties.

 

Wijnarrangement

We begonnen de avond met een aperitiefje en kregen daarbij eetbaar papier dat smaakte naar salt & vinegar chips. Om het onszelf makkelijk te maken qua wijkeuze namen we het wijnarrangement. Voor mij halve glaasjes, want drie volle glazen en een aperitief is voor mij iets teveel van het goede. Nu had ik een mooie hoeveelheid. Het eerste gerechtje was de Waldorf. Voordat we konden gaan proeven werd uitgelegd waarom Waldorf Waldorf heet. De naam is ontleend aan het Waldorf-Astoria Hotel in New York City, waar de Waldorf salade in 1893 voor het eerst geserveerd werd. De normale variant is een salade en mag zo heten als het selderij, appel, rozijnen, walnoten, mayonaise en wat citroensap bevat. Bij De Nieuwe Winkel hadden ze een eigen variant bedacht met al deze ingrediënten.
Als tweede voorafje het gouden ei. Stijlvol geserveerd en overheerlijk! Als voorgerecht hadden we gekozen voor de tartaar van zeebaars met zeewier, rauwe aardappel en gerookte haringkuit. Wederom een waar kunstwerkje. We dronken er een witte wijn, grüner veltliner, bij. Tot onze verrassing kwam er nog een bijzonder tussengerechtje wat geserveerd werd in een reageerbuis en wat we konden drinken. Als hoofdgerecht was er de rundersteak (klaargemaakt op de big green egg) met chorizo-olie en olijf. Oh, die was lekker! Veel te snel was de rundersteak op. Zelden zo’n lekker mals stukje vlees gehad. We dronken er een lekkere, jonge, rode wijn bij. De naam daarvan is helaas niet blijven hangen. Als toetje aten we vier verschillende soorten Engelse kaas, die vergezeld ging van een Kingston Black Apple aperitif.

 

Veel te snel voorbij

Veel te snel hadden we ons eten achter de kiezen en was het tijd voor een kopje koffie en voor manlief een glas whisky. We rekten de avond bij De Nieuwe Winkel door nog een laatste glas verse muntthee te nemen en toen moesten we helaas gaan zodat we nog op tijd bij de film konden zijn. Wat was het een heerlijke avond! Smakelijke gerechten, leuke bediening, zoveel (gratis) kraanwater als je maar wilde (werd zonder te vragen steeds een nieuwe fles neergezet) en een gezellige sfeer. Dat meer mensen dit concept weten te waarderen bleek wel uit het feit dat alle tafels deze avond bezet waren.
Over een tijdje gaan we zeker terug naar Nijmegen. We wachten wel even tot de volledige kaart is vernieuwd. Iedere week wordt er één gerecht op de kaart gewisseld en zo heb je na acht weken dus weer een volledig nieuwe kaart.

De Nieuwe Winkel, Hertogstraat 71, Nijmegen, www.denieuwewinkel.com