Vrijdagavond is het bij ons thuis over het algemeen pizza-avond. Heel af en toe maken we zelf een pizza, maar eigenlijk kopen we ze bijna altijd kant en klaar bij de supermarkt. Sinds ik een aantal weken met paleo ben begonnen is het eten van pizza met een bodem van deeg geen optie meer.
Gelukkig zijn er online verschillende recepten te vinden voor een alternatieve pizza. Ik was meteen enthousiast over het maken van een glutenvrije pizza met bloemkoolkorst.

 


Glutenvrije pizza

Het Engelstalige recept vond ik op de website Lavender and lovage. Via Google Translate kom je er wel uit, maar ik las naar aanleiding van mijn berichten op Facebook (www.facebook.com/voedienl) en Twitter (@voedie) zoveel enthousiaste reacties van mensen die het ook wilde proberen dat ik het mijn lezers makkelijk wil maken en de Nederlandse vertaling op mijn blog plaats. Ook hoop ik hiermee mensen enthousiast te maken om eens anders naar eten te kijken. Waarom een pizza altijd associëren met een deegbodem als het ook anders kan? Ik moet eerlijk toegeven dat het maken van deze pizza duizend keer leuker is dan de geijkte pizzabodem.

 

Experimenteren met topping

Het onderstaande recept met een topping van tomaat, ui en mozzarella, is voor twee personen. Wij aten vooraf een kop soep en samen met de pizza vulde dat goed. De pizza zul je waarschijnlijk in je eentje ook wel op kunnen eten, maar als je met meerdere personen bent is het ook te combineren met salade als bijgerecht. En natuurlijk kun je de topping van de pizza ook dusdanig maken dat het nog meer vult. Denk aan spek, blauwe kaas (hoewel niet 100% paleo), ham, olijven of chorizoworst. Ik heb me trouw aan het recept gehouden, maar wij hebben al besloten om de volgende keer sowieso spek toe te voegen.

 












Pizza met een bodem van bloemkool

Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 30 minuten

Ingrediënten

340 gram rauwe bloemkool, vers of bevroren
1 (groot) ei
75 gram magere mozzarella kaas, 50 gram gebruik je in plakjes voor de topping, 25 gram rasp je of snij je in hele kleine stukjes (overigens kun je gerust meer mozzarella gebruiken, dat maakt het alleen maar lekkerder)
2 eetlepels fijn geraspte Parmezaanse kaas
1/4 theelepel gedroogde basilicum
1/4 theelepel gedroogde oregano
1/4 theelepel knoflookpoeder
zeezout naar smaak
versgemalen zwarte peper naar smaak
2 verse tomaten, in dunne plakjes
1/2 rode ui, gepeld en in dunne plakjes gesneden
2 teentjes verse knoflook, gepeld en gehakt
1/4 theelepel rode peper vlokken (wij gebruikten chili vlokken)
verse oregano of basilicum, om te garneren


Bereiding

Verwarm de oven voor op 210 graden
Pureer de bloemkoolroosjes met de staafmixer, keukenmachine of blender tot het kruimels zijn.
Zet dit 5 tot 6 minuten in de magnetron.
Gooi de bloemkoolkruimels in een kop en voeg ei, geraspte mozzarella, Parmezaanse kaas en de kruiden toe (de rode pepervlokken voeg je pas later toe!). Meng het tot je een vrij stijf maar kneedbaar deeg hebt.
Leg het ‘deeg’ op een plaat, gebruik een springvorm of anders een andere lage (oven)schaal. Zorg dat het ‘deeg’ een dikte heeft van ongeveer 1,5 centimeter.
Bak de bodem 15 tot 20 minuten in de oven of tot deze goudbruin en stevig is.
Leg daarna de gesneden tomaten op de bodem, samen met de uienringen, de gehakte knoflook, rode pepervlokken, zout en peper, gevolgd door de mozzarella.
Bak gedurende 10 minuten of totdat de topping borrelt en de kaas is gesmolten. Strooi verse oregano of basilicum op de pizza en serveer het eventueel in partjes samen met wat sla