Wat een inspirerende dag was het zaterdag! Tweehonderd ‘food passionistas’, waaronder ik, waren naar Den Haag gekomen voor het Food Passionistas Event, georganiseerd door Green Passion. Gedurende de dag waren er allerlei workshops, kon je een kijkje nemen bij de diverse stands, was er een lekkere (en verantwoorde) lunch en was er gelegenheid om met ‘foodies’ van gedachten te wisselen. Een van de workshops die ik deze dag heel graag wilde volgen was Paleolitische (oer)voeding van Annette van der Heijden, orthomoleculair kPNI therapeut.

Paleo heeft al een tijdje mijn aandacht. Als je een online op zoek gaat naar meer informatie lees je van alles over het paleo dieet, maar het is niet zozeer een dieet als wel een leefwijze. Het mooie aan deze leefwijze is dat de nadruk ligt op het eten van echte voeding, natuurlijk eten zonder al teveel bewerkingen. Eten zoals dat in de tijd van de oermens werd gedaan, toen de mensen nog jaagden. Groente, fruit, eieren, vis, vlees, noten en zaden is alles wat het lichaam echt nodig zou hebben. De genen van de mens zouden op deze oervoeding zijn ingesteld omdat we duizenden jaren op deze manier hebben geleefd. Gevolg van onze huidige levensstijl, waarbij we steeds meer geraffineerde koolhydraten, zoals brood, pasta, rijst en aardappels, zijn gaan eten; een manier van eten waarop onze genen niet zijn aangepast, is dat allerlei ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en auto-immuunziekten steeds vaker voorkomen. Hetzelfde geldt voor overgewicht en tekorten aan vitaminen en mineralen.

Vulling of voeding
Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik niet zo ver wil gaan dat ik geloof dat ziektes minder vaak voor zouden komen als we nog gewoon op de ‘ouderwetse’ manier zouden eten, maar ik geloof wel dat je je een stuk gezonder gaat voelen als je je beperkt tot groente, fruit, eieren, vis, vlees, noten en zaden. Ja maar, het is ’s avonds zo gezellig om even een toastje met kaasje op tafel te zetten of genieten van een zak chips hoor ik je denken. Maar dan moet je jezelf eens afvragen of dit vulling of voeding is. Ik wil niet als een heilig boontje gaan klinken, aangezien ik zelf ook kan genieten van chips, toast, kaasjes etc., maar als je er eens goed over na gaat denken dan gooi je iets naar binnen wat eigenlijk helemaal niet goed is voor je lichaam en wat je eigenlijk ook helemaal niet nodig hebt.
Volgens Annette van der Heijden merk je na een week al wat oervoeding met je lichaam doet. Ik moet het hier thuis nog in de groep gooien, maar ik ga het binnenkort gewoon een keer een week proberen. Kijken hoe het bevalt, hoe ik me ga voelen en wat het me gaat brengen. Ik moet alleen nog wel even wennen aan het idee dat je volgens Annette van der Heijden moet streven naar een kilo groente per dag. Een kilo! En dat terwijl ik soms al moeite heb met twee ons!

Paleo recepten
En nog een praktisch punt, wat ga ik die hele week eten? Gelukkig is daar internet voor en zo kom je al snel op verschillende websites die paleo recepten bevatten. Een aanrader is www.eetpaleo.nl, de website van Marinka, met verschillende recepten voor ieder moment van de dag. Ze heeft zelfs restaurants online staan waar je heel goed paleo kunt eten. En als je restaurant niet in dat lijstje staat dan lees je via http://www.eetpaleo.nl/reviews/hoe-vind-je-een-paleo-vriendelijk-restaurant-online/ hoe je een paleo vriendelijk restaurant online kunt vinden. Natuurlijk zijn er nog volop andere websites met recepten, maar ik denk dat ik het wel een week ga redden met de recepten van Marinka. Laatste tip! Schrijf je in voor haar nieuwsbrief. Op die manier zie je gaandeweg wat recepten voorbij komen.