EXKi Amsterdam CSEen hapje van je broodje Carolus Quintus, een slokje van je vers gemaakte Fruit & Tea en tussendoor een vorkje prikkend van je salade Genova. Ondertussen uitkijkend over het IJ en bijna vergeten dat je op Amsterdam CS zit. Het station heeft er sinds een maand een hotspot bij. Bij de naam EXKi zal er niet gelijk bij iedereen een belletje gaan rinkelen, maar toen ik hoorde dat ze in Amsterdam op het centraal station zouden komen deed ik een klein dansje. Een verademing voor mensen die, net als ik, liever kiezen voor gezonde en verse voeding dan de slices pizza, patat, frikandel uit de muur, de big mac of döner. In dit restaurant kun je rustig ontwaken bij een kop koffie, lunchen met je vrienden of 's avonds voordat je naar huis gaat een hapje eten, maar alles is ook to go.

Ik ben gek op Italiaans eten, maar had nog nooit gehoord van Italiaanse bruiloftssoep. Met name vroeger werd dit gerecht veel geserveerd tijdens trouwerijen. Vraag me niet waarom dat dit nu niet meer zo is, want tradities moet je wat mij betreft zoveel mogelijk in stand houden. Het recept komt uit het nieuwe kookboek Hemelse soepen van Nicole Pisani en Kate Adams dat ik mag gaan reviewen. De eerste stickers in het boek zijn geplakt dus deze en volgende week zal er regelmatig soep op het menu staan. Vooruitlopend op mijn review van Hemelse soepen mag ik dit recept met jullie delen. Hoe leuk is dat! Laat je het weten als je soep hebt gemaakt? In ieder geval loopt bij mij het water al in de mond als ik naar dit plaatje kijk. 

De Pier Scheveningen VoedieDoor de stroom blogs over mijn challenge, zou je bijna vergeten dat er ook nog ander nieuws op foodgebied te vertellen is. Het zal je niet zijn ontgaan dat op verschillende plekken in Nederland super leuke initiatieven op het gebied van food uit de grond schieten. Denk aan de Markthal in Rotterdam, de vele foodtruckfestivals, de Foodhallen in Amsterdam en ga zo maar door. De nieuwste hotspot in wording is De Pier in Scheveningen. Hier vestigen zich binnenkort negen ondernemers met vernieuwende food-, drink- en shoppingconcepten. Hoe gaaf is het om lekker te genieten van goed eten en drinken terwijl je uitkijkt over de zee en het strand. Count me in!

EatalyWat doe je als je tijdens je vakantie in Italië los wilt gaan in de delicatessenwinkels, maar al op je maximale gewicht zit? Juist, gewoon 15 kilogram bijboeken. En zo kon het gebeuren dat ik op de laatste dag van ons verblijf in Florence bij Eataly via mijn mobiele telefoon extra bagage incheckte, waarna we los konden gaan! ‘Supermarkt’ Eataly, een walhalla voor de liefhebber van Italiaans eten, kent z’n klanten, want bij de ingang stonden de dozen van DHL al opgesteld. Toeristen die niet met hun spullen wilde slepen konden het laten verschepen. Ook wij hebben even met die mogelijkheid gespeeld, maar aangezien we ook nog bij andere winkels in wilden slaan (in een volgende blog meer over Tuscan Taste waar we ook goed slaagden), kozen we voor het bijboeken van bagageruimte.

Couscoussalade

Nu het 's avonds weer langer licht is en de temperaturen stijgen komt er bij ons thuis steeds vaker een makkelijke en snelle maaltijd op tafel. Een van de favorieten is couscoussalade. We hebben inmiddels een basisrecept, maar variëren er op los. Soms laten we ons leiden door wat we in huis hebben, een andere keer kan het zijn dat we bijvoorbeeld zin hebben in kip en dat toevoegen. De oplettende lezer zal het opvallen dat het onderstaande recept anders is dan de ingrediënten die je op de foto hiernaast ziet. Je krijgt er een variatietip gratis bij!

GazpachoVolgens mij val ik in herhaling als ik zeg dat ik een groot liefhebber ben van soep. Soep maken, soep eten of schrijven over soep op mijn blog www.tijdvoorsoep.nl. Het maakt niet uit in welke vorm. Gisteren hebben we een voorproefje gekregen van de zomer en dan denk ik meteen aan gazpacho. Dit Spaanse gerecht staat zomerdag bij ons regelmatig op het menu. Gazpacho is een koude soep van rauwe groenten en kruiden en dat hoor je ijskoud te eten. Voor serveren moet het minimaal een uur in de koelkast, maar ik vind het gerecht het lekkerste als het een hele dag heeft gestaan. Serveren met wat brood en/of salade.

Weekendgevoel1In huize Van der Meer gaan we op de vrijdag vaak voor gemak. Pizza is een van de favorieten, maar als we aan het einde van een werkweek even bij willen kletsen met een borrel dan komen er tapas op tafel. Lekker brood, tapenade, wat vlees en kaas zijn eigenlijk vaste onderdelen. Willen we het onszelf helemaal makkelijk maken dan halen we alles kant-en-klaar, maar het is net zo leuk om (een deel van) je maaltijd zelf klaar te maken. In deze blog een aantal tips en recepten om in een handomdraai zelf lekkere tapas, zoals pesto en tomatentapenade op tafel te zetten.