Kliek&coHoeveel bruikbaar eten gooi jij wekelijks weg? Ik kan het niet uitdrukken in gewicht of aantallen, maar het gebeurt bij ons thuis regelmatig dat ik in mijn enthousiasme van alles inkoop, maar dit vervolgens weg moet gooien omdat het verlept is of er zich een laagje schimmel heeft gevormd. Ik houd van koken en veel verschillende gerechten uitproberen, maar dat betekent wel dat de kast met ingrediënten (een keer gebruikt) uitpuilt en maanden later, voorbij de houdbaarheidsdatum, in de prullenbak wordt gegooid. Dat kan anders!

Boer KrispijnHoe koppel je (h)eerlijke groente aan groene energie? Boer Krispijn van den Heuvel uit de Noordoostpolder heeft hier iets op bedacht. Consumenten en bedrijven die investeren in zonnepanelen op zijn schuurdak verdienen rendement in de vorm van tegoedbonnen voor biologische groente en fruit. Kijk, dat is een duidelijk gevalletje win-win!

MichelinHoeveel sterrenrestaurants denk je dat Nederland telt? Het zijn er maar liefst 100! Dat werd vandaag bekendgemaakt in Maastricht. Ik was er helaas zelf niet bij, maar volgde het op de voet via Twitter (#michelin2015). Het sterrenlijstje wordt aangevoerd door De Leest en De Librije die ieder 3 sterren hebben. Op dit vlak geen verrassingen. Qua 2 sterren restaurants (totaal 19) waren er 3 nieuwe namen, te weten Librije's Zusje Amsterdam, 't Nonnetje en De Lindehof. Sazanka, Sinne, Wiesen, Ratatouille Food & Wine en FG Food Labs sleepten een eerste ster in de wacht. In totaal zijn er nu 79 restaurants met 1 ster.

KookboekenGoh, makkelijk blogpostje om een top 5 van kookboeken uit mijn boekenkast samen te stellen. Dacht ik. Hoe langer ik voor mijn kast sta te turen, hoe moeilijker de keuze wordt. Want waar ga ik op selecteren? Een kookboek met desserts is niet te vergelijken met een kookboek van een topkok en telt ook mee hoe vaak ik uit een boek heb gekookt? Kortom, het oorspronkelijke idee is van de baan. Ik ga jullie gewoon eens per maand meenemen mijn boekenkast in en dan komt vanzelf alles aan bod! En tsja, waar begin ik dan mee. Nou, met deze vijf.

Broderick cookiebarIk ben een van die consumenten die zich bij een aankoop laat leiden door de verpakking. Sta ik voor het wijnschap en weet ik niet welke wijn ik moet kiezen, dan ga ik voor de fles met het mooiste etiket. Hetzelfde gevoel had ik met de cookiebars van het Ierse merk Broderick. Geen idee hoe ze zouden smaken, maar hé, de verpakking is fantastisch. De kleuren, de afbeelding, maar ook met name de namen van deze repen: Road Rocking Choc Block, Caramental en Tiff Toff in the Tuffen. Dan ben je toch verkocht als je dit in het schap ziet liggen?