FreekehKen jij freekeh al? Het is een tarwegraan dat wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Na de oogst worden de granen licht geroosterd en dat zorgt voor een nootachtige en iets rokerige smaak. Freekeh bevat bovendien vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Daarnaast bevat freekeh relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer. Je kunt freekeh gebruiken als alternatief van couscous of rijst, maar probeer het ook eens in de soep. Dat is lekker!

VerlanglijstjeHoe ziet jouw verlanglijstje eruit? Het zal je niets verbazen dat op mijn verlanglijstje eigenlijk alleen maar dingen staan die met food te maken hebben. Ik zet de top 5 van mijn verlanglijstje (die in werkelijkheid natuurlijk oneindig veel langer is) voor je op een rijtje. Hoe hard ik ook zal zingen voor de schoorsteen of onder de kerstboom, lang niet al mijn wensen zullen in vervulling gaan. Maakt ook niet uit, er moet wel iets te wensen overblijven.

Kliek&coHoeveel bruikbaar eten gooi jij wekelijks weg? Ik kan het niet uitdrukken in gewicht of aantallen, maar het gebeurt bij ons thuis regelmatig dat ik in mijn enthousiasme van alles inkoop, maar dit vervolgens weg moet gooien omdat het verlept is of er zich een laagje schimmel heeft gevormd. Ik houd van koken en veel verschillende gerechten uitproberen, maar dat betekent wel dat de kast met ingrediënten (een keer gebruikt) uitpuilt en maanden later, voorbij de houdbaarheidsdatum, in de prullenbak wordt gegooid. Dat kan anders!

Boer KrispijnHoe koppel je (h)eerlijke groente aan groene energie? Boer Krispijn van den Heuvel uit de Noordoostpolder heeft hier iets op bedacht. Consumenten en bedrijven die investeren in zonnepanelen op zijn schuurdak verdienen rendement in de vorm van tegoedbonnen voor biologische groente en fruit. Kijk, dat is een duidelijk gevalletje win-win!

MichelinHoeveel sterrenrestaurants denk je dat Nederland telt? Het zijn er maar liefst 100! Dat werd vandaag bekendgemaakt in Maastricht. Ik was er helaas zelf niet bij, maar volgde het op de voet via Twitter (#michelin2015). Het sterrenlijstje wordt aangevoerd door De Leest en De Librije die ieder 3 sterren hebben. Op dit vlak geen verrassingen. Qua 2 sterren restaurants (totaal 19) waren er 3 nieuwe namen, te weten Librije's Zusje Amsterdam, 't Nonnetje en De Lindehof. Sazanka, Sinne, Wiesen, Ratatouille Food & Wine en FG Food Labs sleepten een eerste ster in de wacht. In totaal zijn er nu 79 restaurants met 1 ster.